Programlamanın Taousu - 1. Kitap - Sessiz Boşluk

Ve şoyle dedi usta programcı: "Sadece TCP/IP kullanarak uzaktaki makinanın işletim sistemini anlayabildiğinde tapınaktan ayrılmanın zamanı gelmiş demektir."

1.1
Sessiz boşlukta gizemli bir şey oluştu. Tek başına hareketsiz bekleyen o şey yine de surekli hareket halindedir. Tum programların ozunde yer alır o. Adını bilmiyorum onun, bu yuzden Programlanın Taosu diyeceğim.

Tao buyukse işletim sistemi buyukturr. İşletim sistemi buyukse derleyici buyuktur. Derleyici buyukse uygulama buyuktur. Kullanıcı mutludur ve dunyada uyum hukum surer.
Programlamanın Taosu uzaklara gider ve sabah ruzgarı ile geri doner.

1.2
Tao makina dilini doğurdu. Makina dili assembler'ı doğurdu.
Assembler derleyiciyi doğurdu. Şimdi ortalıkta onbin tane programlama dili var.
Ne kadar alçakgonullu olsa da her dilin bir amacı vardır. Her dil yazılımın Yin ve Yang'ını ifade eder. Her dilin Tao içinde bir yeri vardır.
Ancak mumkunse COBOL ile programlamayın.

1.3
Başlangıçta sadece Tao vardı. Tao Mekanı ve Zamanı doğurdu. Bu yuzden Zaman ve Mekan programlamanın Yin ve Yang'ıdır.
Tao'yu anlamayan programcılar programları için bir turlu yeterli zamana ve mekana sahip olmazlar. Tao'yu anlayan programcılar ise hedeflerine varmak için gerekli zamana ve mekana daima sahiptirler.
Başka turlu nasıl olabilirdi ki?

1.4
Bilge programcıya Tao'dan bahsedildiğinde onu takip eder. Ortalama programcıya Tao'dan bahsedildiğinde onu araştırma gereği duyar. Aptal programcıya Tao'dan bahsedildiğinde kahkahalarla guler.

Eğer gulmezse, duyduğu gerçek Tao değildir.
En yuksek ses işitilmesi en zor olandır.
İleri gitmek geri çekilmeye goturur.
Buyuk yetenek kendini olgunlukta gosterir.
Mukemmel bir programın bile hataları vardır.