CentOS Community Enterprise Linux 7 Kurulumu

Bu makalemde CentOS Community Enterprise Linux 7 sisteminin detaylı kurulumunu anlatacağım.

Kuruluma geçmeden önce kısaca CentOS'dan bahsetmek istiyorum. CentOS Red Hat firmasının dağıtımı olan Red Hat Enterprise Linux (RHEL) kaynak kodları üzerine kurulu, ve bu dağıtım ile uyumlu bir linux dağıtımıdır. Bağımsız bir grup tarafından geliştirilen işletim sisteminin isminin açılımı The Community Enterprise Operating System biçimindedir.

CentOS, son kullanıcıyı değil Red-Hat'in ücretli sistemleri ile %100 uyumluluğu hedefleyen sunucu odaklı bir dağıtım olarak, linux dağıtımlarından destek bedeli olan “Red Hat” ve “Oracle” Linux yerine ücretsiz Linux dağıtımı olarak alternatif bir dağıtım niteliğindedir.

Kurulum aşamalarında da “Red Hat” ve “Oracle” Linux  dağıtımlarıyla olan benzerliğini göreceksiniz. Öncelikle kurulum yapabilmek için CentOS Linux .ISO dosyasını "CentOS Download" sitesinden (x86/x64) tercihimize göre indirip DVD’ye yazıyoruz. CentOS Download sitesinde DVD ISO, Everything ISO ve Minimal ISO seçeneklerini göreceksiniz. Grafik ekran istemiyorsak Datacenter seviyesinde kurulum için Minimal ISO kalıbını indirmeniz yeterli olacaktır. CD/DVD .ISO dosylarını UNetbootin programı ile USB belleğinize veya hafıza kartınıza yazdırabilirsiniz.

CentOS Community Enterprise Linux 7 - Kuruluma Başlayalım…

Sistemimizi CD/DVD'den boot ettikten sonra karşımıza ilk olarak aşağıdaki ekran geliyor. Install Centos 7 seçeneğini seçerek kurulum işlemini başlatıyoruz. Test this media & Install CentOS 7 seçeneği ise ISO dosyasında bir problem varmı yokmu bunu test etmemizi sağlıyor ve sonrasında CentOS 7 kurulumuna geçiş sağlıyor. İlk kez hazırladığınız bir ISO formatı ise bunu seçmeniz önerilir.



Troubleshooting: Diğer Seçenekler ekranında; 
  • Install CentOS 7 in basic graphics mode: Düşük ekran kartlı bir sisteminiz varsa bunu seçebilirsiniz. 
  • Run a memory test: Sistem belleğini test eder. 
  • Rescue a CentOS system: İşletim sisteminde bir hata oluştuğu zaman sorun giderme amaçlı kullanılan bir araçtır. 
  • Boot from local disk: Kurulum işlemini gerçekleştirmeden disk üzerindeki işletim sistemini kullanarak açılışı gerçekleştirmek için kullanılır.
  • Tab: Diğer seçenekler olup Datacenter'da IP adresi bilinen bir makineyi mount etmek için vnc IP adresi yazılarak mount edilebilir bu seçenekle.


Kurulum aşamasında ilk olarak bize kurulum dilini sormakta, isterseniz Türkçe dilini seçebilirsiniz. Örnek kurulumda dil seçeneğini English (United States) olarak bıraktım.



LOCALIZATION (BÖLGE) AYARLARI

Date&Time (Saat ve Tarih) Ayarları: CentOS 7 sistemimizin tarih ve saat ayarlarını buradan yapıyoruz. Yeri İstanbul olarak seçtikten sonra saat (24-hour) ve tarih ayarlarını da yapıp Done diyerek kaydediniz.


Keyboard (Klavye) Ayarları: Klavye seçeneklerini hem Türkçe (Turkish) hem İngilizce(English US) olarak seçiniz. "+" tuşu ile klavye ekleyebilirsiniz. Ekleme işlemi sonrası Done diyerek kaydediniz.

SOFTWARE(YAZILIM) AYARLARI

Installation Source (Yükleme Kaynağı): Herhangi bir Network veya FTP üzerinden kurulum yapmayacaksanız, ISO kalıbı ile kuruluma devam edecekseniz Local media olarak bu seçenek kalmalıdır.

Software Selection (Yazılım Seçimi): İşletim sistemini nasıl kullanmak istediğinizi buradan ayarlayabilirsiniz. Örnek kurulum sistemimizde grafik ekran kullanacağımız için; GNOME Desktop ile birlikte GNOME Applications ve Development Tools seçiyoruz. 
SYSTEM (SİSTEM)

Installation Destination (Yükleme Hedefi): Bu alanda disk seçimi ve bölümlendirme işlemlerini yapacağız. Sıfırdan kendimiz bu yapılandırmayı yapmak için I will configure partitioning kısmını seçip Done diyoruz. 

Disk seçimini LVM olarak yapalım. İlk olarak Swap alanını belirleyeceğiz. Disk biçimin LVM seçtikten sonra "+" tuşuna basıp Mount Point kısmını swap olarak seçip sisteminizdeki bellek miktarının durumuna göre takas alanı belirlemeniz gerekir. Miktarı belirledikten sonra Add mount point diyerek Swap alanımı ekliyorum. Ram miktarınıza göre swap belirlerken;

4 GB den küçük ise en az 2GB swap alanı 4 GB ile 16 GB arası ise en az 4GB swap alanı 16 GB ile 64 GB arası ise en az 8GB swap alanı64 GB ile 256 GB arası ise en az 16 GB swap alanı 


İkinci olarak Boot alanını belirleyelim. Sadece deneme amaçlı bir sanal kurulum gerçekleştiriyorsanız /boot olarak 200 mb yeterli olacaktır. Fakat Webserver veya Datacenter seviyesinde bir kurulum için /boot olarak 1 GB alan vermenizde fayda var. Bunun nedeni zaman içerisinde yüklenecek olan çekirdek güncellemeleri için yer sıkıntısı yaşanmasının önüne geçmek. Add mount point diyerek Boot alanımı ekliyorum.


Son olarak kök "/" alanını belirliyoruz. Örnek kurulumumuzda kök "/" alanını seçtikten sonra bir değer vermeden Add mount point diyerek devam ediyorum. Geriye kalan tüm alanı bu şekilde köke ayırmış olduk.

Tüm disk yapılandırma işlemimiz bitince Done diyebilirsiniz. Son olarak diskinizin nasıl biçimleneceğini gösteren bir sayfa gelecektir. Doğru yaptıysanız Accept Changes diyerek devam edebilirsiniz.

Sıradaki ekran Kdump: "Kernel Crash Dump" Kernel hatalarında devreye giren Log (hata kaydı) toplamaya yarayan bir mekanizmadır.Çalışması için sunucuda yeterli bellek olmalı ve kullanacağı bellek miktarı seçilmelidir. Eğer 2gb'dan az ram'iniz varsa bu ekranı devredışı bırakbilirsiniz. Örnek kurulumumuzda bu seçeneği kaldırıp Done diyoruz. 

Network & Hostname: Bu ekranda Ağ ayarları ve Hostname belirliyoruz. Ethernet kartımızı ON yapıyoruz. Hostname kısmına makine adımızı yazıyoruz.
Detaylı Ağ ayarları için Configure butonuna tıklıyoruz. Otomatik IP alması için General kısmındaki Automatically connect to this network when it available kısmını seçiyoruz. Daha sonra IPv4 Settings kısmına gelip Automatic (DHCP) seçiyoruz. Save diyerek ayarlarımızı kaydediyoruz. Network ayarları bittikten sonra Done diyerek bu kısmı da tamamlıyoruz. Tüm ayarları yaptıktan sonra Begin Installation diyerek kuruluma başlayabiliriz. Kurulum işlemin başladığınızda karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir. 


Root Password (yönetici şifresi) : ROOT şifresini belirliyoruz.

User Creation (kullanıcı oluşturma): Bu kısma herhangi bir şifre girmenize gerek yok root şifresi admin şifresi yerine geçmektedir. Eğer o kısmı doldurursanız ekstra bir kullanıcı daha tanımlamış olacaksınız. Kullanıcı adına en fazla 32 karakter verebilirsiniz.

Kullanıcı oluşturduktan sonra Done demeniz yeterli olacaktır. Kurulum bittikten sonra Reboot diyerek makineyi yeniden başlatınız. 

İlk açılışta bazı ayarları belirlememiz istenecek. Bunlar sırasıyla Dil seçeneği (kurulum dili seçtiğimiz için English olarak bıraktım) -  Typing, Klavyeyi Turkish olarak seçiyorum - Online Accounts kısmınıda Skip diyerek atlıyorum. Son olarak Start Using CentOS Linux diyerek CentOS 7 kullanımına geçebilirsiniz.

CentOS Yararlı Kaynaklar: